Grythundsträning

När du väl har bestämt dig för att träna din hund för grytjakt, är det lämpligaste att kontakta en grythundsklubb. För oftast har de färdiga träningsbanor som de även använder för att låta hunden göra sina prov i. Annars kontakta Svenska Grythundsklubben så kan de säkert hjälpa dig, http://www.grythundklubben.se/
Det är på de lokala grythundsklubbarna träningarna hålls. Det är som sagt bara att kontakta någon i styrelsen och så får du reda på vart det närmaste provgryt finns.
Träningarna sker inte förrän på våren och försommaren. Då har grävlingar kommit ut från sin vinterdvala och träningen sker sedan under sommarmånaderna. Klubben har säkert visa träningstider och dagar.
Då är frågan vilken ålder som är lämplig på hunden för att börja träna på inför grytjakt. Det beror egentligen på vilken ras du har och naturligtvis på hunden i sig självt – hur pass den är mogen. Hundarna mognar olika fort och klarar uppgiften för att träna för grytjakt olika snabbt. Men rekommendationen är att hunden bör vara runt året innan man börjar. Det har ingen betydelse om du vill börjar träna senare med hunden.
Det skiljer sig på vilket sätt hur man tränar beroende om hunden ska vara till rävjakt och då som sprängare eller som friliggare vid jakt av bland annat grävling. Arbetssätten skiljer sig nämligen åt och därför har man olika typer av träningar.
Ett grytprov så används det en grävling som prov- och träningsdjur oavsett om det är en sprängare eller förliggare du har tränat.
Provgrytet – kan vara en fast plats eller ett mobil gryt. Det har en kittel i mitten som grävlingen finns i. För att sedan ha tre gångar med olika hinder, som ska föreställa olika hinder som en hund kan råka på riktigt under jorden, mot kitteln. I en av gångarna så finns det ett nålsöga på 13*17 cm, i den andra gången ett stående hinder och i den tredje måste hunden hoppa över ett hinder som är 60 cm för att kunna nå grävlingen.
Kitteln går att röra på så att tränaren eller domaren vid provet kan vrida fram det hål som grävlingen kommer möta hunden ifrån. Ett galler finns mellan grävlingen och hunden för att undvika skador på bägge djuren. När det är dags för prov så bedöms hundens smidighet och dess rörlighet och dessutom förmågan att attackera utan en alltför hård konfrontation.
Grävlingen – det är den som befinner sig i kitteln. Dessa grävlingar är speciellt tränande för sin uppgift och de vet hur de ska sätta sig i respekt hos hundarna. Grävlingarna är uppfödda i hägn och hu tamare de är desto bättre fungerar träningarna.